ABN AMRO-topman Gerrit Zalm moet zorgen dat zijn bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag na de ministerraad in een nadere toelichting op zijn besluit om de verkoop van staatsbank ABN uit te stellen.
Dijsselbloem stelde het besluit over de beursgang uit vanwege de onrust over de salarisverhogingen aan de top van de bank. ,,Zo’n groot besluit, waar alle belastingbetalers aan hebben bijgedragen, vergt rust en vertrouwen.” Dat laatste is volgens de minister zoek.
Dijsselbloem wil geen oproep doen aan de ABN-top om alsnog af te zien van de salarisverhoging. ,,Ik heb er vorig jaar met hen over gesproken en zij hebben aangegeven dat ze daartoe niet bereid zijn. Of zij zelf conclusies trekken uit de maatschappelijke en politieke kritiek is aan hen.”
Beursgang ABN Amro uitgesteld
De beursgang zal doorgaan, maar loopt wel vertraging op. Hoeveel kon Dijsselbloem vrijdag niet zeggen. ,,Hopelijk niet lang.” Eerst moeten ,,rust en vertrouwen” rond ABN AMRO terugkomen. Daar heeft het de laatste weken aan ontbroken. Behalve de salarisverhogingen werd onlangs ook duidelijk dat ABN-medewerkers in Dubai de interne regels hadden overtreden.
Maar de salarisverhogingen - afgezien van topman Gerrit Zalm krijgt de hele raad van bestuur er 100 duizend euro per jaar bij - liggen Kamer en Dijsselbloem het zwaarst op de maag. Dijsselbloem ontkende vrijdag dat het uitstel een tik op de vingers van de ABN-top is. Wel zei hij dat Zalm ervoor moet zorgen dat de bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.
Dijsselbloem wees erop dat de belastingbetaler fors heeft bijgedragen aan de redding van ABN en dat er daarom in de politiek en in de samenleving draagvlak moet zijn voor de bank, voordat die terug kan naar de beurs.
Nationalisatie ABN Amro: kosten voor belastingbetaler
ABN werd in oktober 2008 door het toenmalige kabinet voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schat in dat daarvan 15 miljard euro kan worden teruggehaald bij verkoop. Het blijft de bedoeling dat ABN de komende jaren in delen naar de beurs gaat.
De Tweede Kamer reageerde vrijdag begripvol op het uitstel. Partijen noemden het besluit terecht of verstandig. Ook de vakbonden steunen het. De reactie van ABN zelf was zuinig: dit is een besluit van de minister en wij wachten het verder af.
Dijsselbloem noemde de salarisverhogingen vorige week al een verkeerd signaal en slecht te begrijpen. Maar juridisch is er niets tegen te doen. De verhogingen zijn in 2012 al goedgekeurd. ,,Dit is een kwestie van moraliteit. Of je het verantwoord vindt ten opzichte van bankmedewerkers die al jaren op de nullijn zitten en de duizenden die hun baan kwijtraakten of nog gaan verliezen.''
Lees ook
Tweede Kamer weet hoe het zit met beloning ABN Amro, uitstel beursgang is politiek spelletje
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl